3 tips för din hälsa

aug 18, 2022 | Hälsa

Att hälsan är viktig har vi fått höra sen vi var små. Man ska ta hand om sin kropp och knopp för att må bra men hur gör man det? Vad bidrar till en bättre hälsa och ett bättre välmående?

Vi kommer i detta inlägg ta upp några saker du kan göra för att bättra på din hälsa. Men först ställer vi oss frågan vad är hälsa? Läser man på WHO´s (Världshälsoorganisationen) hemsida skriver dem att hälsa definieras av det sociala, mentala och fysiska välbefinnandet. Vanligt är att man ser på hälsa från ett mer negativt perspektiv i form av frånvaro på grund av någon sjukdom exempelvis men det blir en snäv och orättvis bild.

Vilka är då de vanligaste faktorerna som påverkar vår hälsa? Här kommer en list på 3 stycken faktorer:

  • Mat är det som håller i gång våra kroppar och kallas för kroppens bränsle. Därför spelar de också roll vad vi väljer att stoppa i oss när vi äter. Genom att ge den en varierad kost som innehåller de näringsämnen som behövs kommer kroppen få rätt förutsättningar för att hålla i gång hela dagen och du kommer orka mer
  • Sömn är också en påverkande faktor för hur vi mår. Alla behöver olika antal timmars sömn. Vissa mer och vissa mindre men det gäller att hitta rätt nivå för dig. Var uppmärksam på kroppen om den är trött och behöver återhämtning och ge den de. Tanken ”jag hinner sova mer i imorgon eller i helgen” förverkligas sällan. Har du svårt för att somna eller sover dåligt kan ett tips vara att inte dricka för mycket koffein. Det är lätt att ta till en kopp kaffe för att bli pigg men ofta kan de påverka din sömnkvalitet på ett negativt sätt och du blir tröttare dagen efter och känner att du behöver mer koffein och plötsligt har du hamnat i en ond cirkel.
  • Fysisk aktivitet har och visat sig vara bra för hälsans skull. Genom att röra sig lite varje dag och hålla i gång kroppen kommer du må bättre. Ökar du din aktivitetsnivå med mer fysiks träning är det ännu bättre och större chans att du ser resultat.

Kanske har du svårt att somna på kvällen? Då kan de bero på att kroppen inte fått röra sig tillräckligt och även om du känner dig trött i huvudet kan kroppen ha energi som den vill göra av med.

Så börja fundera över hur dina matvanor ser ut, om du sover tillräckligt och om du rör på dig varje dag? Kanske kan du med små enkla ändringar förbättra din hälsa, förebygga sjukdomar och höja din livskvalitet.

Fler artiklar inom samma ämne

Synundersökning i Halmstad

Synundersökning i Halmstad

Behöver du göra en synundersökning i Halmstad? Kanske ska du ta körkort eller skaffa nya glasögon?...