Ashwagandha – den naturliga örten för mental balans

sep 8, 2022 | Hälsa

Ashwagandha trendar just nu mer än någonsin. Kanske är det för att folk är mer stressade nu för tiden? Mer naturliga alternativ som örter har blivit populära för att lindra många åkommor som exempelvis stress. Örter har varit medicin i tusentals år, långt innan medicinen vi är mer familjära med idag. Antagligen funkar dessa örter ganska bra, i och med att de funnits med oss i tusentals år så måste de gjort någon nytta?

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha är en indisk ört som anses som en av de viktigaste örterna inom ayurvedisk medicin. Det är faktiskt en liten grön växt med orangea bär som växer i Indien men även områden däromkring som Nepal, Kina och mellanöstern. Oavsett om busken är grön med orangea bär så är det roten som man utvinner för att sedan ta som tillskott. Inom ayurvedisk medicin så är ashwagandhan näst intill helig och sägs kunna bota åkommor som stress, ångest, sömnlöshet, diabetes, mag – och tarmproblem, feber och mycket mer.

Vad har Ashwagandha för effekter?

I och med att trenden ökat så har också fler studier gjorts nu än förr. Tidigare fanns det inte särskilt mycket studier utan det har alltid varit mer förknippat med en mer holistisk approach. Dagens moderna studier visar på att mycket av det som sagts stämmer. Ashwagandha ger mer lugn och mindre ångest, bättre sömn och mer återhämtning och även en generellt bättre känslomässig balans. Ashwagandhan hjälper kroppens stressystem och sänker eller normaliserar kroppens stresshormon kortisol. Är man stressad eller har en oro inom sig och får ordning på sitt kortisol så kan det påverka en på många positiva sätt. När kroppen är i fight or flight får den inte chans att återhämta sig eller läka. Många av dagens sjukdomar kommer från långvarig stress eller obalans i kroppen. Många lever hela sina liv i rädsla och oro och är i mycket större risk för att bli sjuk. Dessutom mår man inte riktigt väl när man lever i fight or flight. Ashwagandhan kan hjälpa personer att komma ur detta och leva i homeostasis vilket vi är skapta för att göra.

Vilken Ashwagandha är bäst?

Som alltid när man väljer något som ska vara det bästa så bör det vara högkvalitativt. KSM66 är ett fullspektrumextrakt av ashwagandha som påstås vara det bästa och renaste på marknaden. För att vara på säkra sidan så att man får ett ashwagandha som fungerar på bästa möjliga sätt så är KSM66 ett säkert kort. Det brukar ta runt 14 dagar för kroppen att ställa om sig och att du känner effekterna av örten så förvänta dig inte resultaten direkt. Dosen varierar lite från person till person. Föreslår att börja med en kapsel tillsammans med mat

Fler artiklar inom samma ämne

Synundersökning i Halmstad

Synundersökning i Halmstad

Behöver du göra en synundersökning i Halmstad? Kanske ska du ta körkort eller skaffa nya glasögon?...